Under 2014 ställer jag ut på fyra konsthallar runt om i Sverige (Lysekil, Nynäshamn, Nora och Oskarshamn). Min tanke är att här dela med mig av tankar , idéer  och halvfärdiga måleriprojekt.


Den 17/5 ställer jag ut måleri i Lysekils konsthall. Utställningen har arbetsnamnet: På Ytan.

Med en rad målade ytor, alltifrån vatten till speglingar och spegelbilder, funderar jag över  motiv som är reflektioner. Vattenytor och andra blanka ytor har varken linjer eller färg - motivet är endast en reflektion, eller ett spel av ljus och färg.


Den 13/9 visar jag målningar i Nora konsthall. Förutom måleriet visar jag också utställningsaffischer. Affischerna screentrycker jag för hand (alla är original). Jag har alltid varit förtjust i utställningsaffischer - de berättar ibland så mycket mer än en bild. Mina affischer gör reklam för utställningar som aldrig varit - affischen blir då ett konstverk i sig. Affischen är konstverket.


Med några anamorfa målningar i "vatten temat" vill jag att betraktaren funderar över sin egen roll som betraktare. Motivet/ytan förändras beroende på varfrån den betraktas och vad betraktaren väljer att se. Genom att måla in andra motiv på ytan som bara upptäcks ur en annan vinkel hoppas jag att besökarna stannar upp och funderar över vad en målning är....vad de vill se...ur vilket perspektiv de vill se - för måleri blir aldrig något annat än färg på en slät yta - allt annat är motiv. Vad vill du se?


I konsthallen visar jag också koder (streckkoder och qrkoder) som blivit målningar. En kod är egentligen ett sätt att bestämma vad innehållet är så att det blir begripligt för en dator. Under våren har jag lekt med begreppet kod och gjort målningar där jag i streckkoden bestämt/talat om  vad innehållet är och qrkoder som gör att motiven blir två. Motivet är en kod på målningen i hallen; motivet när det skannas med en mobiltelefon blir ett helt annat.


Utställningen i Oskarshamn (kulturhuset 25/10) går just nu under arbetsnamnet: Sociala koder. Hur ser vi varandra? Ytor vi speglas i, i det sociala spelet. Hallen är stor ca: 200kvm och kommer att domineras av bilder på människor…inte som vi möter…som vi betraktar, i koder, från sidan, genom röd/gröna glasögon eller som speglingar i en yta.

Nora Konsthall

.

.Lysekils konsthall

.

Vernissage lör. 13/9

.

Länk till filmklipp

.